Krušné časy prožívá olomoucký klub z Nových Sadů

Kouč Nových Sadů Trnečka: Tragédie, jako trenér to musím brát na sebe

Olomouc - Krušné časy prožívá olomoucký klub z Nových Sadů. Loni na podzim se tehdy nováček divize vyšvihl až na první místo tabulky, letos je však příběh jiný. Mužstvo Karla Trnečky se i přes posílení vrátil k trápení z jarní části loňského roku a se dvěma body se krčí na posledním místě tabulky divize E.

Trenér Trnečka a celý tým marně hledá východisko ze složité situace. Stranou tak nejsou ani myšlenky na změnu na trenérském postu.

"Záleží to na vedení. Pokud budou chtít a něčemu by to pomohlo, tak já se samozřejmě ničemu nebráním," prohlásil Karel Trnečka, který v příštím týdnu povede na Andrově stadionu českou reprezentaci amatérských fotbalistů.

Ve středečním utkání Nové Sady těsně prohrály, z výhry 1:0 se radoval letošní nováček - Pustá Polom.

Jak se ohlížíte za další porážkou?
Začali jsme katastrofálně. Hned z prvního útoku jsme po dvaceti sekundách dostali gól. A to vlastně rozhodlo celý zápas. Domácí byli v prvním poločase jasně lepší, vytvořili tři nebo čtyři vyložené šance, ale nedali to. Už jsem nevěděl, jestli mám na hráče křičet nebo jim to říkat po dobrém. Ve druhém poločase jsme se ale určitě zlepšili, byli jsme jednoznačně lepší. Měli jsme penaltu, ale Mirovi Navrátilovi ji gólman chytil. Banasik tam měl ještě dobrý trestný kop a byly tam i další dvě šance. Soupeř se do ničeho moc nedostal. Ale zase jsme prohráli, už fakt nevím.

Krizový stav se stále nedaří opustit...
Hráči se snaží, udělali jsme si teambuilding, kluci byli na paintballu. Aby byla změna, aby se to nějakým způsobem zlomilo a zlepšila se parta. Ale moc to nepomohlo. První poločas byl jeden z nejhorších, co na Nových Sadech trénuju. Nepřihráli jsme si. Bylo tam krásné hřiště, mohli jsme si zahrát pěkný fotbal. Ale potom přišel zápas a třikrát jsme si nepřihráli. To, co nás zdobilo, nám teď v jarních utkáních chybí.

V brance nastoupil mladý Marek Kalina. Jak si vedl?
Jednou nás podržel, chytil dobrou hlavičku z rohu, kterou reflexivně vyrazil. Jinak oni zahodili šance spíš sami. Chytal spolehlivě, za gól nemohl. Soupeř se nám dostal až k lajně a nahrál před prázdnou branku. Byl to nesmysl, řekli jsme si, že musíme chytnout začátek. Už nevím, jak to hráčům říct.

Můžete se odrazit alespoň od výkonu z druhého poločase v Pusté Polomi?
Možná ano. Vrátí se nám zase někteří hráči. V obraně moc gólů nedostaneme, tam to není. Ale spíš v útoku se neprosazujeme. Je nás málo na střídání, mladí hráči se také omluvili před zápasem. Situace je zase komplikovaná. Papica skončil. Novotný se urazil, když jsem ho vystřídal v Přerově a od té doby nepřišel, ani se neomluvil. Takové chování... Chyběli nám další dva hráči do obrany nebo Blaha, který pro nás byl klíčový hráč a zranil si koleno. Ještě ani nebyl na operaci, bude chybět celý podzim.

Před sezonou ale byly vyhlídky optimističtější?
Byl jsem přesvědčený, že kádr bude dobrý, že nás bude dost. Zase se to nějakým způsobem zkomplikovalo a hráči opět nejsou. Tak nevím. Myslel jsem, že je to jeden z nejkvalitnějších kádrů, co tam za pět let mám. Vykrystalizovalo to tak, že pět hráčů odešlo a skončilo to tam, kde to bylo na jaře, kdy jsme tápali.

Hráči ztrácejí motivaci?
Neříkám, že by nechtěli. Ale chtít je málo, divize už je nějaká soutěž a tam už se musí projevit nějaká kvalita. Uvidíme, čeká nás zápas v Petrovicích. Snad to bude lepší, je to zase daleko. Petrovice se nějak zvedají. Loni hráli o postup a letos oni, Jičín a my hrajeme na spodku tabulku.

Co se změnilo?
Nevím, čím to je. Trénuju pětadvacet let a tohle se mi samozřejmě ještě nestalo. Je to tragédie, získat dva body z tolika bodů. Samozřejmě to musím jako trenér brát na sebe. Pokud budou v klubu chtít, abych tam byl, tak se nevzdávám. Pořád si myslím, že kdybychom se trošku chytli dva tři zápasy, tak bychom mohli být zase jinde. Týmy na spodku ještě nemají moc bodů.

Jak se budete chtít chytit?
Je to těžké. Petr Rada přišel do Příbrami a mají ze šesti zápasů nula gólů a nula bodů. Jihlava to stejné, také jsou dole a chtěli být ve středu. Jsou tam taky zkušení trenéři a neví, co s tím.

Příští týden budete vést reprezentaci amatérských fotbalistů při kvalifikaci na mistrovství Evropy. Je to další komplikace?
Nevím, jestli je to problém. Doufám, že si kluci ode mně odpočinou a já od nich. Zase se to změní. Pět nebo šest hráčů ale máme v kádru repre a možná tam trochu ožijí. Uvidíme, jestli tam pak budu nebo nebudu. Záleží to na vedení. Pokud budou chtít a něčemu by to pomohlo, tak já se samozřejmě ničemu nebráním.

Pustá Polom - Nové Sady 1:0 (1:0)

Branky: 1. Štýbar. Rozhodčí: Hanák - Gloser, Pospíšil. ŽK: Hradský, Jašek, Štýbar - Navrátil, Šuba, Maliňák. Diváků: 80. Nové Sady: Kalina - Navrátil, Banasik, Samek, Režný, Šuba, Škoda, Kryl, Alexa, Maliňák (46. Dvorský, 86. Raiskub), Andreev. Trenér: Karel Trnečka.

Autor: Stanislav Heloňa


Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/fotbal_region/kouc-trnecka-je-to-tragedie-jako-trener-to-musim-brat-na-sebe-20160915.html